Artykuły, wiadomości

Pytanie do prawnika

Aktualności prawne

Biuletyn

  Wyszukaj słowa kluczowe w serwisie: w dziale:
<  |  powrót do listy  |  >
Artykuł sponsorowany
Okap podszafkowy – kiedy warto go wybrać? Czym się kierować podczas zakupu?

Pochłaniacz podszafkowy – kiedy warto się na niego zdecydować?

Podszafkowe okapy kuchenne zamontować można właściwie w każdej kuchni. Zdecydowanie najbardziej popularne są one jednak jako rozwiązanie dedykowane do małych kuchni. Okap podszafkowy to bowiem najbardziej kompaktowy model, który sprawdzi się wszędzie tam, gdzie po prostu nie ma możliwości zamontowania innego modelu. Okapy podszafkowe dostępne są standardowo w 2 rozmiarach: 30 i 60 cm.

Nie zawsze chodzi wyłącznie o rozmiar samej kuchni, ale także o problem w podłączeniu się do wentylacji. W obu tych przypadkach modele podszafkowy sprawdzają się genialnie. Trzeba jednak przyznać, że niektóry wybierają je także ze względu na minimalistyczną estetykę, kompaktowe wymiary i idealne dopasowanie do projektowanej aranżacji kuchni. 

Oczywiście podstawową funkcją, jaką mają spełniać pochłaniacze podszafkowe jest neutralizacja zapachów i oparów powstających podczas gotowania, smażenia czy pieczenia, natomiast wymiary i estetyka urządzenia nie pozostają przecież bez wpływu na jego ocenę 

Okapy podszafkowe – zalety i wady

Okap kominowy, okap sufitowy, okap ścienny czy wyspowy to wszystko bardzo ciekawe i niejednokrotnie atrakcyjne także wizualnie rozwiązania, niestety jednak nie w każdej kuchni się one sprawdzają. Podszafkowe pochłaniacze kuchenne to natomiast modele, które pasują do praktycznie każdej kuchni, a szczególnie do tych pomieszczeń, przy urządzaniu których każdy centymetr ma znaczenie. Znacznie łatwiej urządzić małą kuchnię z wykorzystaniem tego typu okapu niż tradycyjnego modelu naściennego lub innego. 

Okapy podszafkowe montuje się bezpośrednio pod meblem, a nad płytą gazową albo elektryczną. Taki sposób montażu gwarantuje łatwe planowanie przestrzeni nad kuchenką. Dzięki możliwości zamontowania szafki nad okapem zyskuje się dodatkową przestrzeń do przechowywania różnych przedmiotów, przypraw czy innych drobiazgów. Model ten jest niezależny od pozostałego wyposażenia kuchni, dzięki czemu zyskujesz znacznie większą swobodę w jej aranżacji. 

Kolejna zaleta okapu kuchennego pod szafkowego jest jego cena. Porównując okap wyspowy czy kominowy z podszafkowy zauważyć można zdecydowanie konkurencyjną cenę tego ostatniego modelu.  

Okap podszafkowy ma jednak swoje wady. Przede wszystkim chodzi tutaj o metraż kuchni, w jakim się sprawdza tego typu urządzenie. Nie zaleca się jego montażu w przypadku kuchni większych niż 20 metrów kwadratowych powierzchni oraz tych połączonych z jadalnią lub salonem. W tego typu aranżacjach przestrzennych okap podszafkowy nie działa do końca efektywnie, a powietrze nie jest tak oczyszczone z oparów kuchennych, jak być powinno. Związane jest to oczywiście z tym, że wokal nie jest podłączony do wentylacji, pracuje wiec w obiegu zamkniętym. Nie dochodzi więc do wymiany powietrza, a jedynie do jego oczyszczenia.  

Okap kuchenny podszafkowy – jak wybrać najlepszy model?

Wybierając okap podszafkowy, trzeba mieć przede wszystkim na względzie to, że nie działa ona na zasadzie wyciągania zanieczyszczonego powietrza z kuchni, ale pochłaniania zanieczyszczeń i oddawania tego samego powietrza do kuchni. To znacząco ogranicza wydajność i efektywność tego typu sprzętu, dlatego też rekomenduje się go przede wszystkim do niewielkich kuchni, osobnych przestrzeni, a nie jadalni z aneksem. Okap pod szafką kuchenną daje jednak większe możliwości aranżacyjne i pozytywnie wpływ na oszczędność miejsca. 

Aby cieszyć się efektywnym działaniem, jakie gwarantować mogą podszafkowe okapy kuchenne, warto podczas zakupów zwrócić uwagę na:

  • wymiary – najważniejszy parametr to w tym przypadku szerokość, standardowo waha się ona między 50 a 60 cm. Warto jednak wybrać okap nieco szerszy od kuchenki. Pamiętaj, że wszystkie opary, unosząc się znad garnków i patelni, idą nie tylko do góry, ale rozchodzą nie także na boki. Im większą powierzchnię ma okap, tym więc lepiej. Jeśli tylko możesz sobie na to pozwolić, wybierz okap o ok. 10 cm szerszy od kuchenki. 
  • typ filtra – od tego zależy naprawdę wiele, standardem w okapach podszafkowych są filtry filcowe, natomiast lepszym rozwiązaniem wydają się te aluminiowe, które można samodzielnie czyścić; ważnym uzupełnieniem będzie także filtr węglowy, neutralizujący nieprzyjemne zapachy. 
  • głośność – teoretycznie niezbyt istotna, ale ma naprawdę wpływ na komfort pracy w kuchni, szczególnie jeśli okap montujesz w aneksie kuchennym otwartym na salon albo jadalnię; standardem jest przedział 50-60 dB, natomiast da się już znaleźć cichsze urządzenia.
  • wydajność – wydajność maksymalna określa szybkość oczyszczania pomieszczenia w przeliczeniu metrów sześciennych na godzinę, pamiętaj jednak, że nie zawsze wykorzystuje maksymalną moc swojego urządzenia. 
  • klasę efektywności energetycznej – do wyboru najczęściej masz okapy w klasie C, D i E. Oczywiście im wyższa klasa, tym mniejsze będą twoje rachunki za prąd. 

 

Źródło: KRN.pl,   2021.07.28

wersja do druku

poleć znajomemu
do góry strony
<  |  powrót do listy  |  >
regulaminy   |   dla pośrednika   |   cennik   |   linki   |   polityka prywatności   |   serwisy partnerskie - polecamy   |   praca w KRN.pl   |   projekty domów   |   mapa serwisu   |   kontakt z KRN.pl

2003-2024 © KRN media Sp. z o.o.

Reklama w Internecie | Pozycjonowanie stron